Bordro yaparken nelere dikkat edilmeli?
Bordro hazırlanırken yıllık izin belirtilmeli, ödeme şekli detaylı olarak belirtilmeli, çalışma saatleri alanları doldurulmalı, AGİ dahil gelir vergisi belirtilmeli ve teknoloji kullanılmalıdır. Bordro hazırlanırken işveren SSK primi işveren payı ve işsizlik sigortası işveren payını keser.
Ne kadar maaş aldığımı nereden öğrenebilirim?
Kamu çalışanları maaş sorgulama işlemlerini e-Devlet sistemi üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Servisine iletebilecek.
Özel sektör maaş bordrosu ne zaman çıkar?
Maaşları KBS üzerinden hesaplanan genel ve özel bütçeli kuruluşlarda çalışanların bordroları her ayın 14’ü sabahından itibaren E-Bordro uygulaması üzerinden alınabilmektedir. Önceki aylara ait bordrolar ise istenildiği zaman talep edilebilmektedir.
Maaş kesintisi nasıl öğrenilir?
Emeklilik kesintileri hakkında nasıl bilgi alabilirim? Emeklilik kesintileri hakkında bilgi almak için maaşın alındığı bankaya başvurulabilir. Ayrıca e-devlet uygulaması üzerinden detaylı arıza ve kesinti bilgisi alınabilir.
Bordro nasıl kontrol edilir?
4A Maaş bordromu nereden alabilirim? E-devlet web sitesini ziyaret edin.T.R. Kimlik numaranızı ve şifrenizi girin. E-hizmetler sekmesine tıklayın. Maliye Bakanlığı’nın hizmetler sekmesine tıklayarak maaş bordronuza ulaşabilirsiniz.
Bordro hilesi nedir?
Ücret dolandırıcılığı, işverenlerin çalışanlara bankadan aynı ücreti ödemelerine rağmen bordrodaki ücretleri bölüştürdükleri işlemlere atıfta bulunur. Özellikle, çalışanların maaş bordrolarını imzalamaması bu konuda işverenlerin işine yarıyor, ancak yargı bu konuda çok çeşitli kararlar verdi.
Özel sektör maaş bordrosu nereden bakılır?
Ücret hareketleri e-devlet sistemi üzerinden takip edilebilir. Bordro beyannameleri düzenli olarak aylık olarak hazırlanmalı ve ilgili kurumlara sunulmalıdır.
Maaş bordrosunda ne yazar?
Maaş bordrosu, bir işverenin çalışanlarına ödediği ücretlerin yanı sıra tüm vergi ve kesintileri ayrıntılı olarak gösteren belgedir.
Brüt maaşımı nasıl öğrenirim?
Brüt kesinti oranları maaş bordrolarına dahildir. Memurlar maaş bordrolarını işverenlerinden veya e-devlet üzerinden alabilirler. Özel sektörde çalışanlar maaş bordrolarını şirketlerinin muhasebe veya insan kaynakları departmanından talep edebilirler.
Maaş bordroları imzalanmalı mı?
Çalışanlarının maaşlarını banka hesaplarına ödeyen şirketler için bordro beyanını imzalama zorunluluğu yoktur. Bir anlaşmazlık durumunda, iş mahkemeleri banka hesap makbuzlarını ana delil olarak kabul eder.
Maaş bordrosu sisteme ne zaman düşer?
Elektronik maaş bordrosu ne zaman yayınlanır? Memurların maaş bordroları her ayın 14’ünde yayınlanır. Elektronik maaş bordroları ayın 14’ünde e-devlet sistemine yüklenir.
Şirketler neden brüt maaş verir?
İşverenin SGK işveren primi ve işsizlik sigortası kesintilerini uygulaması zorunlu olduğundan, çalışanın işverene toplam maliyeti brüt maaş üzerinden hesaplanmaktadır.
Maaşım ne kadar olduğunu nasıl öğrenebilirim?
Öncelikle e-devlet portalına giriş yapın. Arama motoruna “Ne kadar emekli maaşı alacağım?” yazın. İlk seçenekte çıkan “4A emekli maaşı bilgi hesaplama” seçeneğine tıklayın. Ekranlara istenen bilgileri girdikten sonra beklenen emekli maaşı ve alınması gereken diğer bilgiler görüntülenecektir.
Maaş hesabı nereden bakılır?
E-devlet kapısı hizmeti olan “Banka Bulma Sorgulama” ile kolayca öğrenebilirsiniz. E-devlet kapısı hizmetleri için www..tr adresine girip web sitesindeki arama çubuğuna “Mevduat/Sermaye Fon Hesabı ile Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete erişebilirsiniz.
Maaş bordrosu nasıl hesaplanır?
SSK’lı çalışan payı nasıl hesaplanır? Taban x %15. Damga vergisi tutarı = Brüt oran x 0,00759.
Bordro hilesi nasıl ispatlanır?
Başka bir deyişle, bordro dolandırıcılığı iddia edilip kanıtlanmadığı sürece, imzalı bordroda gösterilen fazla mesai taleplerinin ödendiği varsayılır. İmzalı ve koşulsuz bordrolar için, çalışan bordroda gösterilenden daha fazla saat çalıştığına dair yazılı kanıt sağlamalıdır.
Maaş bordrosunda hangi bilgiler var?
Çalışanın adı ve soyadı. Ödeme tarihi ve dönemi. Fazla mesai, hafta sonu izni, resmi tatil ve genel tatil ücretleri gibi ana ücrete yapılan her türlü ek ödemenin tutarı. Vergiler, sigorta primleri, avans kesintileri, nafaka ve icra gibi her türlü kesintinin tutarı.
Bordro neye göre belirlenir?
1. Maaş bordrosu nasıl hesaplanır? Maaş bordrosu, çalışanın brüt maaşı, yasal kesintiler (SGK primi, işsizlik sigortası, gelir vergisi ve damga vergisi), fazla mesai, ikramiye ve diğer ek ödemeler dikkate alınarak hesaplanır.
Bordro parametreleri nelerdir?
Ücret parametresi her yıl belirli kriterlere göre yenilenmektedir. Devletin belirlediği asgari ücret, engelli indirimi, AGİ (Asgari Geçim İndirimi) ve çocuk yardımı gibi faktörler bordro parametresinin hesaplanmasında kullanılan değerlerden bazılarıdır.