Ahmetler ayrılır mı?
DİKKAT: Özel isimlere gelen türetme ekleri, çokluk ekleri ve bunları izleyen ekler kesme işaretiyle ayrılamaz: “Türklük”, “Türkleşme”, “Türkçü”, “Türkçülük”, “Türk”, “Müslümanlık”, “Hıristiyanlık”, “Avrupalı”, “Avrupalılaşma”, “Aydınlı”, “Konyalı”, “Bursalı”, “Ahmets”, “Mehmets”, “Yakup Kadris”, “Türkler”, “Türkçülük”, “Türkleşme”, “Türklük” …
Ayşeler nasıl yazılır TDK?
TDK Yazım Kılavuzu’nun kesme işaretleri hakkında bilgi içeren kategorisinde, özel isimlere eklenen çokluk ekinin ayırma işareti olmadan yazıldığı belirtilmektedir. Bu nedenle Ayşe kelimesinden sonra -ler eki kullanılıyorsa bu ekin kesme işareti ayırma işareti olmadan yazılması gerekmektedir.
Özel isimlere gelen ayrılır mı?
3. Özel isimlerden sonra gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılırken, türetme ekleri ve bunları izleyen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz.
Ahmet Bey mi Ahmet Bey mi?
TDK’ya göre Ahmet Bey isminin doğru yazımı büyük a ve büyük b sesiyledir.
Ahmetlerde nasıl yazılır TDK?
Türk Dil Kurumu’na göre çokluk eki, kesme işareti olmadan kullanılır. Bu, -ler, -lar ekinin kendisinden önceki kelimenin yanına yazılması gerektiği anlamına gelir. Bu nedenle, Ahmetler çokluk ekinden önce kesme işareti olmadan yazılmalıdır.
Özel isimlerde ciğim eki nasıl yazılır?
Türk Dil Kurumu diyor ki: Alicik’im, -cik ekiyle Alicik olarak yeni bir anlam kazandığı için kesme işareti olmadan ve bileşik biçimde yazılmıştır. Burada -cik, “Ali” kelimesine sadece yeni bir anlam kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda onu genel bir isim haline getirir. Bu nedenle, aşağıdaki ekler kesme işaretiyle ayrılmaz.
Zeyneplere nasıl yazılır?
DeclinacijaJednina (tekil)Množina (çoğul)Nominatif (basit)ZeynepZeynep’ler / ZeyneplerAcuzative (belirli)Zeynep’iZeynep’leri / ZeynepleriDative (datif)Zeynep’eZeynep’lere / ZeyneplereLocative (locative)Zeynep’teZeynep’lerde / Zeyneplerde2 daha fazla çizgiler
Ahmetlere gittik nasıl yazılır?
Bugün Ahmet’te akşam yemeği yedik. Ayrıca, eğer bir özel isim türetme eki olarak “-ler” son ekine sahipse, bir kesme işaretiyle ayrılmaz ve kelime bir kesme işaretiyle takip edilmez.
Mustafa Kemaller nasıl yazılır?
Askeri, dini, bilimsel, resmi, milli vb. Özel isimlere kıyaslama veya topluluk duygusu vermek için eklenen çokluk ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz: Yunus Emreler, Mustafa Kemaller, Fatma Teyzeler, Aliler Geldi vb.
Alilerin nasıl yazılır?
ALILER KELİMESİNİN ANLAMI “-ler” eki, özel isimden kesme işaretiyle ayrılmaz. Türkçe’deki yazım kurallarına göre, özel isme eklenen “-ler” ekinden sonraki ek, kesme işaretiyle ayrılmaz. Bu kelime sıklıkla “Ali’s” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım Aliler olmalıdır.
Özel isimlerde çoğul eki nasıl yazılır?
Özel isimleri takip eden -ler ve -lar ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz. Bileşik isimler olarak yazılırlar. Çoğul ekleri -ler ve -lar çekim ekleri olarak adlandırılır. Özel isimlerdeki çekim eklerinden önce kesme işareti koyma kuralı çoğul ekleri için geçerli değildir.
Ayşe Hocam nasıl yazılır?
Kişisel isimden sonra gelen akraba isimlerinde, kelime gerçek bir akrabaya atıfta bulunmasa bile, ilk harf küçük yazılmalıdır.
Oğuz beyleri nasıl yazılır?
6. Millet, kabile ve boy adları büyük harfle başlar: Alman, Arap, İngiliz, Japon, Rus, Türk; Kazak, Kırgız, Oğuz, Özbek, Tatar; Hacımusalı, Karakeçili vb. 7. Dil ve lehçe adları büyük harfle başlar: Türk, Alman, İngiliz, Rus, Arapça; Oğuz, Kazak, Kırgız, Özbek, Tatar vb.
Ahmet Amca nasıl yazılır?
NOT: Akrabalık belirten kelimeler büyük harfle başlamaz. Ancak akrabalık belirten kelimeler başta olduğunda, lakapların yerini aldığı için büyük harfle başlar. Ahmet amca bana yardım etti.
Ayşe Hanım nasıl yazılır?
Kişi adlarından sonra gelen unvan ve sıfatlardan sonra gelen ekleri ayırmak için kullanılır: • Nihat Bey’den Ayşe Hanım’a; Mahmut Efendi’den Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb. Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvan, unvan, rütbe ve lakaplar büyük harfle başlar: Kaymakam Erol Bey, Dr.