İçeriğe geç

Bir Hâkim Hüküm Verirken Nelere Dikkat Edilmeli

Hâkim kararını neye göre verir?

Hakimin adil ve hakkaniyetli bir yargı kararı verme yeteneği yalnızca hukuk ve hukuki metodoloji bilgisine değil; aynı zamanda hukuki yöntemleri kullanarak hukuki bilgiyi uygulama yeteneğine de bağlıdır. Bunu yapmak için, hakim önce olayı ve sonra hukuku anlamalıdır.

Hâkim hukuk yaratırken nelere dikkat etmeli?

Hukuk koyan yargıcın özellikleri Yargıç, hukuki bir boşluk olması halinde hukuk koyabilir. Yargıç hukuk koyarken önce kıyasa başvurur. … Yargıcın koyduğu hukuk, kuvvetler ayrılığını ihlal etmez. … Yargıcın koyduğu hukuk, hukuk gibi genel ve soyut olmalıdır.

Bir hâkim nasıl olmalı?

Mecelle’nin “Hâkimin Nitelikleri” başlıklı 4. bölümünün 1. kısmında, 1792 tarihli maddede: “Hâkim hikmet sahibi (akıllı, hak ve adaleti yerine getiren), fehim (zeki, akıllı), müstakîm (doğru, dürüst), emin (güvenilir), mekîn (layık, saygın) ve sağlam (sağlam, kendine güvenen) kişidir.” denilmektedir.

Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa hâkim neye göre karar verir?

Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa hâkim örf ve adet hukukuna göre, yoksa kanun koyucu olsaydı koyacağı kurala göre karar verir. Hâkim kararını verirken bilimsel görüşlere ve yargı kararlarına dayanır.

Hâkim karşısında nasıl konuşulur?

Öncelikle kişi mahkemede hakimin önünde ifade vereceği için korkmamalı veya paniklememelidir. Hakim tarafından sorulan soruları iyi anladıktan sonra açık ve öz cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelidir.

Hakimin vicdani kanaati nedir?

Hakim, belirli olayla ilgili tüm delillere erişmek için elindeki tüm araçları kullanacak ve delilleri değerlendirerek kendi kanaatine göre karar verecektir. Bu bakımdan, vicdani kanaat ceza yargılamasında kararın merkezinde yer almaktadır.

Bir hakim hüküm verirken nelere dikkat edilmeli?

Hakimlerin kararlarını verirken olayın özelliklerini, tarafları ve ülkenin gerçeklerini göz ardı etmemeleri gerekir. “Hâkim delilleri değerlendirirken olayın özelliklerini, tarafları ve ülkenin gerçeklerini göz ardı etmemelidir.

Hakim hangi durumlarda takdir yetkisini kullanır?

Söz konusu hüküm, kanunun belirli bir durumun veya meşru sebeplerin gereklerini dikkate almak için takdir yetkisi tanıdığı veya emrettiği konularda hâkime takdir yetkisi marjı vermektedir. Kanun koyucu bununla yetinmemiş ve hâkimin karar verirken hukuka ve hakkaniyete uygun karar vermesi gerektiğini belirtmiştir.

Hakimin hukuk yaratması bağlayıcı mıdır?

Hakimin oluşturduğu kuralın hukuki bir niteliği yoktur. Güçler ayrılığı ilkesinin ihlali söz konusu değildir. Bu kural, hakimin dinlediği başka hiçbir davada onu bağlamaz.

Mahkemede hakime nasıl hitap edilir?

Yargıç veya Sayın Yargıç. Ben bir avukatım ve Sayın Yargıç terimini kullanıyorum. Yargıçlar onurlarından emin değiller. Fazla iltifat etmek zor. 29 Mayıs 2024 Yargıç veya Sayın Yargıç. Ben bir avukatım ve Sayın Yargıç terimini kullanıyorum. Yargıçlar onurlarından emin değiller. Fazla iltifat etmek zor.

Hakim karar verirken ilk neye bakar?

“(1) Hâkim, ön inceleme duruşmasında, gerekli görürse tarafları dinleyerek, işin esası ve ilk itirazlar hakkında karar verir; sonra, tarafların iddia ve itirazları çerçevesinde, hangi noktalarda anlaştıklarını, hangilerinde anlaşamadıklarını sırayla belirler.

Hakim mi daha üst savcı mı?

Hakim: * Ceza ve hukuk mahkemelerinde davalara bakar. * Delilleri değerlendirir, tanıkları dinler ve kanuna uygun olarak karar verir. * Davalarda son sözü söyler ve cezaları belirler. Hakimler genellikle savcılardan rütbe olarak üstündür.

Hâkim kararını neye göre verir?

Madde 217 – (1) Hâkim, kararını ancak duruşmada sunulan ve önünde tartışılan delillere dayandırabilir. Bu deliller, hâkimin vicdani kanaatine göre serbestçe değerlendirilir.

Hâkim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.

Hâkim duruşma yapmadan karar verebilir mi?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 317. maddesinde; davalıya tebligat yapılması gerektiği, 320/1. maddesinde; “Mahkeme, mümkün olduğu takdirde, tarafları duruşmaya davet etmeden dosya hakkında karar verir.” hükmü öngörülmüştür.

Hâkim karar verirken ilk önce neye bakar?

“(1) Hâkim, ön inceleme duruşmasında, gerekli görürse tarafları dinleyerek, işin esası ve ilk itirazlar hakkında karar verir; sonra, tarafların iddia ve itirazları çerçevesinde, hangi noktalarda anlaştıklarını, hangilerinde anlaşamadıklarını sırayla belirler.

Hâkim karar verirken ne söyler?

Mahkeme bir soru hakkında karar vermeden önce, müdafi veya avukata o soru hakkında konuşma fırsatı vermelidir. CMK’nın 33. maddesine göre, sözlü duruşmada verilecek kararlar, savcı, sözlü duruşmada hazır bulunan müdafi, avukat ve diğer ilgili kişiler dinlendikten sonra verilir.

Hâkim neye göre ceza verir?

Hakim; “Suçlunun geçmişi, sosyal ilişkileri, suçtan sonraki ve yargılama sırasındaki davranışları, cezanın suçlunun geleceği üzerindeki muhtemel etkileri” yanında, verilen cezaya göre değişebilen sebepler yanında, önceden öngörülmesi mümkün olmayan belirli bir olayın varlığı da bu bakımdan hukuk, adalet ve ahlak kurallarına uygundur…

Hâkim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.

Tavsiyeli Bağlantılar: Sabah Kahvaltıda Ne Tok Tutar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir