Sıtma nedir ve neden olur?
Afrika, Güneydoğu Asya, Ortadoğu ve Amerika gibi sıcak iklimlerde daha yaygın görülen sıtma, Plasmodium paraziti taşıyan sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan, titreme, ateş ve terleme ile karakterize bulaşıcı bir hastalıktır.
Sıtma yapar ne demek?
Hastalık, parazitin kırmızı kan hücrelerini ve karaciğer hücrelerini ele geçirmesiyle ortaya çıkar. Zamanında tedavi edilmezse ölümcül olabilen sıtma, ataklarda sıklıkla ateş ve titremelere neden olan bir hastalıktır. Sıtmanın en karakteristik özelliği olan bu ataklara sıtma denir.
Sıtma olan kişi ne yapmalı?
Sıtma meydana gelirse evde ne yapmalısınız? Sıtmanız varsa, önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Ancak, evde yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Bunlar; bol bol dinlenin, daha fazla sıvı tüketin, yalnızca doktorunuzun önerdiği ateş düşürücü ilaçları kullanın, serin kalın ve uygun bir diyet uygulayın.
Sıtma nerelerde görülür?
Sıtma, Afrika’nın geniş bölgelerinde, Orta ve Güney Amerika’da, Karayipler’in bazı kısımlarında, Asya’da (Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu dahil), Doğu Avrupa’da ve Güney ve Batı Pasifik’te görülür. 2017’de sıtma vakalarının %92’si ve sıtma ölümlerinin %93’ü Afrika Bölgesi’nde meydana geldi.
Sıtma kaç kişiyi öldürdü?
1954 yılında dünya çapında sıtma vakalarının sayısı 250 milyona ulaşırken, sıtmadan ölen insan sayısı 2,5 milyondu. Günümüzde her yıl 300 ila 350 milyon yeni sıtma vakası görülürken, ölüm sayısı 1,5 ila 2,5 milyondur.
Sıtma tutarsa ne olur?
Sıtmanın kuluçka süresi ortalama 7 gündür ve akut ateşli bir hastalıktır. Sıtmanın belirtileri şunlardır: ateş, titreme, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, kas ağrıları ve yorgunluk, terleme, göğüs ve karın ağrısı, öksürük nöbetleri. Sıtmalı kişiler zaman zaman ataklar yaşarlar.
Sıtma ne kadar sürer?
Semptomlar. Sıtma; Ortalama 7 günlük bir kuluçka süresi olan akut ateşli bir hastalıktır. Semptomlar sıtmanın endemik olduğu bir bölgeye seyahat ettikten sonra 7 gün kadar erken (genellikle 7 ila 30 gün içinde) ortaya çıksa da, sıtmanın endemik olduğu bölgeden ayrıldıktan birkaç ay sonra (nadiren bir yıla kadar) da görülebilir.
Türkiye’de sıtma var mı?
Ülkemizde geçmişte sıtma yaygın bir hastalık iken, Bakanlığımızca yürütülen başarılı çalışmalar sayesinde yurt içi sıtma yayılımı sona ermiş olup, şu anda sadece yurt dışında sıtma vakaları bildirilmektedir.
Sıtma tanısı nasıl konur?
Kan yayma testi: Özel boyalarla boyanmış bir kan örneği laboratuvar ortamında incelenir. Mikroskop altında incelenen kanda sıtma parazitleri tespit edilebilir. Hızlı tanı testi: Antijen testi olarak da adlandırılan bu yöntemde, parmaktan alınan kan bir test kitine yerleştirilir. Sıtma, renk değişikliğine göre teşhis edilebilir.
Sıtmanın ilacı var mı?
Sıtma, ilaçla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Sıtmayı tedavi etmek için çeşitli ilaçlar geliştirilmiştir. Hastalığın erken evrelerinde ilaç tedavisine başlanırsa hastalık tedavi edilebilir.
Sıtmanın tedavisinde ne kullanılır?
Klindamisinle (10 mg/kg, günde iki kez) 7 gün tedavi edin. Tabletlerle (20 mg artemeter ve 120 mg lumefantrin) tedavi edin. 3 gün boyunca günde iki kez uygulanır. İlk iki doz 8 saat arayla verilir.
Sıtma hastalığı hangi yollarla bulaşır?
Sıtma nasıl bulaşır? Sıtma, Plasmodium parazitini insanlara bulaştıran sivrisineklerin neden olduğu ateşli bir bulaşıcı hastalıktır.
Sıtma nöbetleri nasıl olur?
Sıtma atakları parazit türüne bağlı olarak farklı aralıklarla meydana gelir, yükselen ateş ve şiddetli titreme ile başlar ve terleme ile sonlanır. Tanı ve tedavinin geciktiği durumlarda kansızlık ve sarılık gelişebilir. Sıtmaya neden olan bazı parazit türleri, 24 saat içinde tedaviye başlanmazsa ilerleyip ölüme yol açabilir.
Sıtmadan korunma yöntemleri nelerdir?
Tavsiye edilen sıtma önleyici ilaçlar %100 koruma sağlamadığından, sivrisinek kontrol önlemleriyle (örneğin böcek kovucu, uzun kollu giysi, uzun pantolon giymek, sivrisineksiz bir alanda uyumak veya tıbbi sınıf cibinlik kullanmak) birlikte kullanılmalıdır.
Sıtma aşısı var mı?
Sıtmaya karşı onaylanan ilk aşı, Mosquirix marka adıyla bilinen RTS,S’dir. 2 yaşına kadar olan bebekler için en az üç doz gerekir ve dördüncü doz korumayı 1-2 yıl daha uzatır. Aşı, şiddetli sıtma nedeniyle hastaneye yatışları yaklaşık %30 oranında azaltır.
Bir anda üşüme ve titreme neden olur?
Solunum, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek hastalıkları ve hipotermi gibi durumlar üşüme hissine neden olabilir.
Ateşsiz sıtma olur mu?
Ateş, titreme ve halsizlik gibi belirtiler görülebilir. Ancak sıtma bazı kişilerde daha hafif seyredebilir. Ateş belirtisi olmayan vakalara afebril sıtma denebilir. İnsanlar hiçbir belirti göstermeden hastalığı atlatabilirler.
Sıtma hastalığı hangi yollarla bulaşır?
Sıtma bulaşıcı mıdır, nasıl bulaşır? Sıtmanın insan vücuduna Plasmodium adlı bir parazitin neden olduğu sivrisinek ısırığı yoluyla bulaştığı iyi bilinmektedir. Sıtma bulaşma döngüsü, bir sivrisineğin Plasmodium ile enfekte olmuş bir kişiyi ısırması, ardından sağlıklı bir kişiyi ısırması ve parazitleri o kişiye bulaştırmasıyla gerçekleşir.
Sıtma ne kadar sürer?
Semptomlar. Sıtma; Ortalama 7 günlük bir kuluçka süresi olan akut ateşli bir hastalıktır. Semptomlar sıtmanın endemik olduğu bir bölgeye seyahat ettikten sonra 7 gün kadar erken (genellikle 7 ila 30 gün içinde) ortaya çıksa da, sıtmanın endemik olduğu bölgeden ayrıldıktan birkaç ay sonra (nadiren bir yıla kadar) da görülebilir.